Kategóriák
gasztro

Nemzetek salátái

A saláták népszerűsége töretlen: rengetegen fogyasztják előszeretettel szerte a világon. A vitaminokban gazdag, finom öntetekkel kevert ételnek számtalan variációja létezik, melyek nem minden esetben köthetők egyetlen személyhez vagy országhoz.

Ha azt hallod, hogy „pilóta saláta”, tudod, melyik ételről van szó? A világ egyik legismertebb salátáját, a Cézár salátát hívták így eredetileg. Az ételt később a recept megalkotójáról, a Mexikóban élő, de olasz származású Cesare Cardiniről nevezték el. Ahogy telt az idő, úgy hódította meg az egész világot a Cézár saláta, jellegzetes öntetének és ropogós jellegének köszönhetően.

Roppant érdekes az amerikai káposztasaláta esete, ugyanis a receptet hollandoktól ismerték meg az amerikaiak. Az eredeti coleslaw csupán reszelt fejes káposztát és olajos-ecetes öntetet tartalmazott, majd az amerikaiak változtattak rajta egy kicsit: reszelt sárgarépát, vöröshagymát és majonézes dresszinget adtak hozzá. Kiváló savanyúság hamburger mellé.

Nem kell tengerentúlra mennünk ahhoz, hogy izgalmas eredetű salátareceptekre leljünk, vegyük például az orosz hússalátát. Az eredeti receptnek köze sincs az általunk ismert orosz hússalátához: a „vadmadár majonéz” névre keresztelt fogás többek között fácánhúst, fekete kaviárt, kapribogyót és rákot tartalmazott. A szakács hétpecsétes titokként őrizte a pontos receptet, de egy munkatársa igyekezett megfigyelni őt a saláta készítése közben. Amit látott, alapot adott a mai orosz hússalátának.

A görög saláta is ismerősen hangzik, ugye? Ez a finomság egy igazi színkavalkád. Az eredete görög falvakra vezethető vissza, ahol a helyiek összekevertek egy kis paradicsomot, lilahagymát, uborkát és feta sajtot. Egyes régiókban olívabogyót is adtak hozzá, illetve az is változó volt, hogy a sajtot feldarabolva tették bele, vagy villával összezúzták.

Még számtalan különböző saláta létezik a világon, a mexikói babsalátától kezdve a svéd gombasalátáig. Színesek, ízletesek és tele vannak vitaminokkal – nem véletlenül szeretjük őket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.